De veelzijdige SCHOTSE HIGHLAND PONY is de grootste en sterkste van de Britse ponyrassen. De hoogte varieert van 132 cm tot 148 cm, met een gemiddelde van 141 cm. Een volwassen merrie weegt ongeveer 450 kilo.

De nadruk ligt op een stevige bouw met een behoorlijk zware botstructuur. Ze moeten kracht uitstralen. Ondanks hun rustige, vriendelijke en betrouwbare aard zijn ze beslist niet saai!

Goede bewegingen, een vlotte ruime stap en een regelmatige draf bieden de ruiter comfort. Ze hebben een goede galop die verrassend snel kan zijn.

Echter de meest waardevolle kwaliteiten, normaal voor elke Highland Pony, zijn hun onverwoestbare constitutie, intelligentie en levenskracht.

Voorkomende kleuren zijn: yellow-dun, mouse-dun, cream-dun, grey-dun, bruin, zwart en grijs. Ze hebben donkere aftekeningen, een aalstreep over de rug, strepen op hals en rug en zebrastrepen op de benen.

Kenmerkend is hun dikke wintervacht die bestaat uit twee lagen. Een langere buitenlaag bedekt een kortere onderlaag die ijs en sneeuwdicht is. Regelmatig kan men in de winter pony’s zien met een laagje ijs of sneeuw bovenop hun rug! De vacht van de Highland is verder waterdicht en voert het water goed af.

De Highland Pony’s werden de laatste eeuwen vooral als werkpaard gebruikt op de kleine boerenbedrijven in Schotland. Door hun enorme draagvermogen waren ze geschikt voor het vervoer van goederen en nog steeds worden ze bij de hertenjacht gebruikt voor het dragen van het afgeschoten wild.

Door hun bouw en rustige aard is het een ideale vrijetijdspony voor de hele familie. Ook voor het rijden met gehandicapten zijn ze uitermate geschikt.

In het vierde jaar kan er een begin worden gemaakt met het licht aanrijden van de pony. Als de pony na vijf tot zes jaar volgroeid is, kan zij de eigenaar vele jaren plezier geven.

Door hun veelzijdigheid worden ze gebruikt in diverse disciplines: aangespannen rijden, dressuur, long-distance , western en ponytrekking.

Highland Pony’s zijn sterk, gezond, leven lang en zijn sober te houden. Ze kunnen het hele jaar door buiten worden gehouden en ook in de winter is stalling niet nodig.

Vaak loopt de hengst samen met de merries en veulens. De geboortes van de veulens vinden doorgaans zonder problemen buiten plaats.

Ze gedijen het best op een ruige en arme weide; onze vette weiden zijn al gauw teveel!

Hooi en stro wordt in de winter gegeven en ze moeten altijd toegang hebben tot mineralen. Regelmatig ontwormen en een goede hoefverzorging is op alle leeftijden belangrijk.

Er zijn vijf tot zesduizend Highland pony’s, voornamelijk in Schotland. Er zijn ook kleinere groepen te vinden in Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Zweden, Polen, USA en Canada.

Registratie vindt plaats in het stamboek van de Highland Pony Society in Perth, Schotland.                                                                                 

 

Rasbeschrijving HIGHLAND PONY

Het ras geeft een sterke, harmonisch gebouwde, compacte pony, met alle lichaamsdelen in goede verhouding tot zijn hoogte. Het is één van de grootste van de Britse inheemse rassen en behoort volume en kracht uit te stralen.

Hoogte: 132 - 148 cm

Hoofd: goed gedragen en attent met vriendelijke ogen, een brede snuit met een diepe kaak.

Hals en schouder: een hals van gemiddelde lengte vanuit de schoft, met een goede schuine schouder en correct geplaatste voorbenen.

Lichaam: goed van verhouding en compact met veel ruimte voor hart en longen, goed geronde ribben.

Achterhand: een krachtige achterhand met goed ontwikkelde dijen, sterke schenkel en droge, vlakke spronggewrichten.

Benen: vlak, hard bot, brede knieën, korte pijpen, schuine koten en goed gevormde donkere hoeven. Zachte en zijdeachtige vetlokken.

Manen en staart: het haar van nature golvend en niet getoiletteerd, een volle staart.

Kleuren: een verscheidenheid aan wildkleuren (duns): mouse, yellow, grey en cream; ook schimmel, bruin, zwart en een enkele keer lichtbruin en leverkleurig met zilveren manen en staart. Veel pony’s hebben een aalstreep en sommige tonen zebrastrepen op benen en schouder. Een klein sterretje is toegestaan, maar andere witte aftekeningen worden liever niet gezien. Veulenvachten veranderen dikwijls en veel pony’s veranderen langzaam van kleur naarmate ze ouder worden. Vooral de pony’s die witte haren tussen de basiskleur hebben. Anderen tonen een licht verschil in kleur tussen de zomer- en wintervacht. Bonte kleuren zijn niet toegestaan.

NB. hengsten met witte aftekeningen, afgezien van een klein sterretje, komen niet voor goedkeuring in aanmerking.

Beweging: recht en vrij bewegend zonder veel knie-actie.

 

 

 

Manoah Highland Ponies

Like us on Facebook!